Zaloguj się

Pianki

Piankowanie jest jedną z technik charakterystycznych dla kuchni molekularnej, choć znana jest od dawna również w kuchni tradycyjnej. Jej zastosowanie możemy obserwować przy sporządzaniu bitej śmietany, ciasta na chleb czy pianki w cappuccino. W ostatnim czasie osiąga ona jednak nowy poziom, a to za sprawą Ferrana Adrii, jednego z czołowych szefów zajmujących się kuchnią molekularną […]

Czytaj więcej

Emulgacja

Powszechnie wiadomo, że substancje niemieszalne, takie jak olej i woda, nie łączą się ze względu na różnice w ich właściwościach chemicznych. Ani zwiększona intensywność mieszania, ani próby miksowania tu nie pomogą. Nawet jeśli przez chwilę będzie się wydawało, że tworzą jednolity płyn, wystarczy pozostawić je na moment a rozwarstwią się. Jednak w świecie kuchni molekularnej […]

Czytaj więcej

Żelowanie

W świecie kuchni molekularnej, żelowanie odgrywa dużą rolę, gdyż umożliwia poddawanie produktów spożywczych szerokiemu wachlarzowi modyfikacji. Głównym jego celem jest nadanie cieczy faktury poprzez obrócenie jej w żel. Zakłada się, że środki żelujące nie powinny ingerować w smak produktu, w rzeczywistości jednak mogą wzmacniać odczucia smakowe poprzez pełne pokrycie powierzchni języka. Najbardziej popularną substancją żelującą […]

Czytaj więcej

Sferyfikacja

Klasyczną pozycją, jaką możemy odnaleźć w molekularnym menu jest kawior. Nie wszyscy lubią kawior z ryby i właśnie tym osobom kuchnia molekularna wychodzi naprzeciw. Co powiecie na wegetariański kawior z marchewki, melona, manadarynek, a może nawet z waszego ulubionego drinka? Sferyfikacja – bo tak własnie nazywa się technika pomagająca uzyskać różnosmakowe żelowe kuleczki o rozpływającej […]

Czytaj więcej

Kuchnia molekularna – pytania i odpowiedzi

Na czym polega kuchnia molekularna? W dużym skrócie kuchnia molekularna to połączenie gastronomii z nauką. Polega na przygotowywaniu wyjątkowych potraw przy użyciu technik i sprzętów dawniej wykorzystywanych raczej przez naukowców niż kucharzy. Wymaga uważnej obserwacji przemian chemicznych i fizycznych zachodzących w procesie przygotowywania dań. Po co? Po to, aby wydobyć ze składników wszystko to, co […]

Czytaj więcej