Funky Gourmet to urządzona w duchu minimalizmu restauracja, mieszcząca się w neoklasycznym budynku w centrum Aten, na terenie zwanym Keramikos.
Na restaurację składają się dwie jadalnie:
Właścicielami, a jednocześnie szefami kuchni są Nikos Roussos i Georgianna Hiladaki. Oboje urodzili się w Atenach, a w 2003 r. ukończyli studia na wydziale sztuki kulinarnej i zarządzania restauracją w Instytucie Edukacji Kulinarnej na Manhattanie w Nowym Jorku. Po powrocie do Grecji zdobywali doświadczenie pracując w wielu restauracjach na terenie kraju, a także poza nim, między innymi w Hiszpanii (w rozsławionej elBulli u boku Ferrana Adrii) i Stanach Zjednoczonych (w Kitchen 82 z szefem Charliem Palmerem).
Dziś, w ciepłej i przyjemnej atmosferze swojej własnej restauracji, Nikos i Georgianna starannie opracowują menu degustacyjne inspirowane lokalnymi produktami uchwyconymi w szczycie sezonowości i świeżości. To, co ich łączy w kuchni to wiara, że kuchnia może być jednocześnie innowacyjna i zabawna, że powinna aktywować zmysły i angażować gości w stymulujący, ekscytujący i niekonwencjonalny sposób. Jednocześnie reprezentują bardzo indywidualne podejście do klienta, gdyż w trakcie rezerwacji miejsca istnieje możliwość zgłoszenia ewentualnych alergii i nietolerancji pokarmowych, a menu zostanie dostosowane do wymienionych ograniczeń.
Wysiłek ten niejednokrotnie został doceniony. W zaledwie trzy lata po uruchomieniu restauracji, Funky Gourmet otrzymała pierwszą gwiazdkę Michelin. Wyróżnieniem tym cieszyła się przez kolejne dwa lata, aby w 2014 r. otrzymać następną. TripAdvisor trzy lata z rzędu (2011, 2012, 2013) ogłaszał Funky Gourmet najlepszą restauracją w całych Atenach, zaś w 2010 r. Georgianna i Nick zostali okrzyknięci najlepszymi kucharzami roku.
DANE KONTAKTOWE
Adres: 13 Paramithian st & Salaminos, Keramikos, 10435
Rezerwacja: tel. +30 210 5242727lub e-mal: info@funkygourmet.com
Strona internetowa: http:// www.funkygourmet.com
Zachęcamy do przyjrzenia się potrawom, które powstają w tej wyjątkowej restauracji:
Wędzone kanapki lodowe
Ultrafiolet
Ślimaki
Spanakorizo
Skorzonera w ziemi
Sałatka
Sałatka Grecka
Przegrzebek w morzu
Pastitsio
Nerkowce w saszetce
Mastyks
Lody jajeczne
Kwadratura groszku
Kaczka
Jajko przepiórcze na twardo
Funky Gourmet Pesto
Czarny las
Chleb i oliwki
Cassoulet
Powyższe zdjęcia zostały zaczerpnięte ze strony internetowej restauracji, a ich autorami są Ioanna Pagkalia i Panagiotis Beltzinitis.