Zaloguj się

Funky Gourmet

 

widok restauracji

Funky Gourmet to urządzona w duchu minimalizmu restauracja, mieszcząca się w neoklasycznym budynku w centrum Aten, na terenie zwanym Keramikos.

Na restaurację składają się dwie jadalnie:

wnętrze 4jedna z nich mieści 30 osób,

wnętrze 3 zaś druga 14.

image.php

Właścicielami, a jednocześnie szefami kuchni są Nikos Roussos i Georgianna Hiladaki. Oboje urodzili się w Atenach, a w 2003 r. ukończyli studia na wydziale sztuki kulinarnej i zarządzania restauracją w Instytucie Edukacji Kulinarnej na Manhattanie w Nowym Jorku. Po powrocie do Grecji zdobywali doświadczenie pracując w wielu restauracjach na terenie kraju, a także poza nim, między innymi w Hiszpanii (w rozsławionej elBulli u boku Ferrana Adrii) i Stanach Zjednoczonych (w Kitchen 82 z szefem Charliem Palmerem).

Georgianna i Nikos

Dziś, w ciepłej i przyjemnej atmosferze swojej własnej restauracji, Nikos i Georgianna starannie opracowują menu degustacyjne inspirowane lokalnymi produktami uchwyconymi w szczycie sezonowości i świeżości. To, co ich łączy w kuchni to wiara, że kuchnia może być jednocześnie innowacyjna i zabawna, że powinna aktywować zmysły i angażować gości w stymulujący, ekscytujący i niekonwencjonalny sposób. Jednocześnie reprezentują bardzo indywidualne podejście do klienta, gdyż w trakcie rezerwacji miejsca istnieje możliwość zgłoszenia ewentualnych alergii i nietolerancji pokarmowych, a menu zostanie dostosowane do wymienionych ograniczeń.

Pomarańczowa eksplozjaPomarańczowa eksplozja

Wysiłek ten niejednokrotnie został doceniony. W zaledwie trzy lata po uruchomieniu restauracji, Funky Gourmet otrzymała pierwszą gwiazdkę Michelin. Wyróżnieniem tym cieszyła się przez kolejne dwa lata, aby w 2014 r. otrzymać następną. TripAdvisor trzy lata z rzędu (2011, 2012, 2013) ogłaszał Funky Gourmet najlepszą restauracją w całych Atenach, zaś w 2010 r. Georgianna i Nick zostali okrzyknięci najlepszymi kucharzami roku.

DANE KONTAKTOWE

Adres: 13 Paramithian st & Salaminos, Keramikos, 10435
Rezerwacja: tel. +30 210 5242727lub e-mal: info@funkygourmet.com
Strona internetowa: http:// www.funkygourmet.com

Zachęcamy do przyjrzenia się potrawom, które powstają w tej wyjątkowej restauracji:

Wędzone kanapki lodowe

Wędzone kanapki lodowe

Ultrafiolet

Ultrafiolet

Ślimaki

Ślimaki

Spanakorizo

Spanakorizo

Skorzonera w ziemi

Skorzonera w ziemi

Sałatka

Sałatka

Sałatka Grecka

Sałatka Grecka

Przegrzebek w morzu

Przegrzebek w morzu

Pastitsio

Pastitsio

Nerkowce w woreczku

Nerkowce w saszetce

Mastyks

Mastyks

Lody jajeczne

Lody jajeczne

Kwadratura groszku

Kwadratura groszku

Kaczka

Kaczka

Jajko przepiórcze na twardo

Jajko przepiórcze na twardo

Funky Gourmet Pesto

Funky Gourmet Pesto

Czarny las

Czarny las

Chleb i oliwki

Chleb i oliwki

Cassoulet

Cassoulet

Powyższe zdjęcia zostały zaczerpnięte ze strony internetowej restauracji, a ich autorami są Ioanna Pagkalia i Panagiotis Beltzinitis.

, , ,