Zaloguj się
e101ce6f41608607674a4c9e7bc2a1

Błyskawiczne lody czekoladowo-pomarańczowe

Przepis ten został dodany przez użytkownika.

Lody czekoladowe z nutą likieru pomarańczowego mrożone dzięki dodatkowi suchego lodu. Przepis opracowałem na potrzeby ogólnopolskiego konkursu kulinarnego.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (2 Ocen)

Instrukcje

  • 1. Upłynnić czekoladę w kąpieli parowej.
  • 2. Mleko i wanilię zagotować, wlać do czekolady i mieszać aż do jej rozpuszenia. Następnie schłodzić.
  • 3. Śmietankę wymieszać z cukrem (niekonieczne jest napowietrzanie, zrobi to za nas suchy lód).
  • 4. Żółtka wymieszać z kakao i stopniowo dodawać do nich mleko.
  • 5. Następnie wszystko przelać do misy miksera i doprawić likierem do smaku.
  • 6. Suchy lód zblendować do formy proszku.
  • 7. Rozpocząć mieszanie i stopniowo dodawać suchy lód aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • 8. UWAGA: Suchy lód to nie zabawka, dopilnuj aby cały wyparował z masy zanim podasz ją do konsumpcji.

O autorze

Przemek Zwański

Chłopak z małego miasta, zafascynowany kuchnią i pracujący w zawodzie. Laureat konkursów kulinarnych i kombinator. Motto: "Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz" Kontakt: jojada1@o2.pl