
brulee z szafranem
- Poziom trudności Początkujący
Ocena przepisu
- (5 /5)
- (1 Ocen)
Składniki
- 1 litr śmietany kremowej
- 200 g cukru
- 8 żółtek z jaj
- 5 nitek szafranu
- dodatkowy cukier do posypania
Instrukcje
- 1. podgrzej w rondlu śmietanę do temperatury 60-70C
- 2. dodaj nitki szafranu i przykryj rondel przezroczystą folią. Zdejmij z ognia i pozostaw na 2 godziny.
- 3. po tym czasie podgrzej ponownie śmietanę do 80C
- 4. napełnij wodą i podgrzej SousVide do temperatury 85C
- 5. w misce ubij żółtka z cukrem do momentu rozpuszczenia się cukru i uzyskania puszystości
- 6. powoli wlewaj śmietanę, chochelka po chochelce, ubijając ją z jajkami. Mieszaj dokładnie.
- 7. następnie przelej kremową miksturę do dużego (ok. 4l) worka próżniowego i pozbywszy się z niego powietrza (metodą wypierania powietrza) szczelnie zamknij.
- 8. zanurz worek w SousVide i gotuj przez godzinę.
- 9. po ugotowaniu, otwórz worek i przelej miksturę do żaroodpornych miseczek, następnie je przykryj i włóż do lodówki na 24 godziny.
- 10. przed podaniem wyjmij z lodówki deser, aby się ogrzał do temperatury pokojowej, po czym delikatnie posyp każdą muffinkę cukrem i przy użyciu np. zapalniczki przypal cukier, aż zbrązowieje.
- 11. podawaj od razu.
Instrukcje
- 1. podgrzej w rondlu śmietanę do temperatury 60-70C
- 2. dodaj nitki szafranu i przykryj rondel przezroczystą folią. Zdejmij z ognia i pozostaw na 2 godziny.
- 3. po tym czasie podgrzej ponownie śmietanę do 80C
- 4. napełnij wodą i podgrzej SousVide do temperatury 85C
- 5. w misce ubij żółtka z cukrem do momentu rozpuszczenia się cukru i uzyskania puszystości
- 6. powoli wlewaj śmietanę, chochelka po chochelce, ubijając ją z jajkami. Mieszaj dokładnie.
- 7. następnie przelej kremową miksturę do dużego (ok. 4l) worka próżniowego i pozbywszy się z niego powietrza (metodą wypierania powietrza) szczelnie zamknij.
- 8. zanurz worek w SousVide i gotuj przez godzinę.
- 9. po ugotowaniu, otwórz worek i przelej miksturę do żaroodpornych miseczek, następnie je przykryj i włóż do lodówki na 24 godziny.
- 10. przed podaniem wyjmij z lodówki deser, aby się ogrzał do temperatury pokojowej, po czym delikatnie posyp każdą muffinkę cukrem i przy użyciu np. zapalniczki przypal cukier, aż zbrązowieje.
- 11. podawaj od razu.
Oceń ten przepis
1 Osób oceniło ten przepis
Średnia ocena
(5 / 5)