Zaloguj się

brulee z szafranem

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Ocen)

Instrukcje

  • 1. podgrzej w rondlu śmietanę do temperatury 60-70C
  • 2. dodaj nitki szafranu i przykryj rondel przezroczystą folią. Zdejmij z ognia i pozostaw na 2 godziny.
  • 3. po tym czasie podgrzej ponownie śmietanę do 80C
  • 4. napełnij wodą i podgrzej SousVide do temperatury 85C
  • 5. w misce ubij żółtka z cukrem do momentu rozpuszczenia się cukru i uzyskania puszystości
  • 6. powoli wlewaj śmietanę, chochelka po chochelce, ubijając ją z jajkami. Mieszaj dokładnie.
  • 7. następnie przelej kremową miksturę do dużego (ok. 4l) worka próżniowego i pozbywszy się z niego powietrza (metodą wypierania powietrza) szczelnie zamknij.
  • 8. zanurz worek w SousVide i gotuj przez godzinę.
  • 9. po ugotowaniu, otwórz worek i przelej miksturę do żaroodpornych miseczek, następnie je przykryj i włóż do lodówki na 24 godziny.
  • 10. przed podaniem wyjmij z lodówki deser, aby się ogrzał do temperatury pokojowej, po czym delikatnie posyp każdą muffinkę cukrem i przy użyciu np. zapalniczki przypal cukier, aż zbrązowieje.
  • 11. podawaj od razu.

O autorze