Zaloguj się

Makaron z zielonej herbaty

Makaron z herbaty to kolejne zaskakujące danie kuchni molekularnej, przygotowywane przy użyciu wegetariańskiej żelatyny newAgar.

Na zdjęciu podano razem z truskawkami.

Niezbędny składnik – newAgar – zakupić można pod tym linkiem.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Ocen)

Instrukcje

  • 1. Do 600ml wody o temperaturze 90°C dodajemy herbatę
  • 2. Herbatę odcedzamy i odmierzamy 500ml
  • 3. Odstawiamy na 30 minut
  • 4. Wlewamy herbatę do garnka
  • 5. Dolewamy sok z cytryny
  • 6. Dosypujemy cukier oraz newAgar cały czas mieszając
  • 7. Zagotowujemy
  • 8. Wylewamy cienką wartswę do naczynia i pozostawiamy do wystygnięcia
  • 9. Nadmiar można wylać do dowolnej foremki
  • 10. Wyciągamy warstwę na deskę i kroimy w paski

O autorze