Zaloguj się

Polędwica Sous-Vide z kurkami i puree z dyni

Niezbędny sprzęt do gotowania metodą Sous-Vide znajdą Państwo w sklepie Modern Chef.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Ocen)

Instrukcje

  • 1. POLĘDWICA
  • 2. Oczyszczoną polędwicę marynujemy w ziołach i pieprzu i oliwie
  • 3. Umieszczamy na 6-12h w lodówce
  • 4. Po wyjęciu z lodówki mięso oczyszczamy z marynaty i osuszamy
  • 5. Wołowinę pakujemy próżniowo, zawsze pojedynczo
  • 6. Gotujemy metodą sous-vide w temp. 59°C przez ok. 30 min.
  • 7. Mięso wyciągamy i dokładnie osuszamy
  • 8. Rozgrzewamy patelnię do bardzo wysokiej temperatury
  • 9. Obsmażamy mięso dokładnie z każdej strony, robiąc to bardzo szybko aby temperatura wewnątrz mięsa nie wzrosła znacząco
  • 10. Pod koniec smażenia dodajemy masło i zioła
  • 11. Całość smażymy przez chwilę, podlewając masłem
  • 12. KURKI
  • 13. Do rondelka wlewamy odrobinę oliwy i dodajemy masło
  • 14. Dodajemy oczyszczone kurki
  • 15. Doprawiamy solą i pieprzem
  • 16. Dusimy ok. 5min.
  • 17. Pod koniec duszenia doprawiamy sokiem z cytryny / limonki
  • 18. DYNIA
  • 19. Dynię rozkrawamy i oczyszczamy
  • 20. Skrapiamy oliwą
  • 21. Doprawiamy solą i pieprzem
  • 22. Pieczemy ok. 30-45 min (w zależności od grubości dyni), aż będzie miękka
  • 23. Studzimy i usuwamy skórę
  • 24. Kroimy na mniejsze kawałki
  • 25. Miksujemy na gładki mus dodając słodką śmietankę i odrobinę soli do smaku
  • 26. Podgrzewamy ok. 2-3min.
  • 27. CAŁOŚĆ
  • 28. Mięso przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z puree i kurkami

O autorze