Zaloguj się
Sałatka Grecka

Sałatka grecka według Funky Gourmet

Sałatka grecka według Nikosa Roussou i Georgianny Hiladaki to potrawa, która u niejednego klienta restauracji Funky Gourmet wywołała zdumienie, a wszystko to za sprawą formy, w jakiej jest podawana. Na zaserwowanym przez kelnera talerzu odnajdujemy porcję białej piany. To wszystko. Niczym nie przypomina ona sztandarowej greckiej potrawy, którą wszyscy znamy. Wystarczy jednak jeden kęs, aby nasze kubki smakowe zaczęły rozpoznawać smaki klasycznej wersji: pomidory, ogórki, oliwę, ser feta i oliwki.

Ocena przepisu

  • (5 /5)
  • (1 Ocen)

Instrukcje

  • 1. Zmiksuj wszystkie składniki przy pomocy blendera ręcznego do czasu aż mikstura ulegnie ujednoliceniu.
  • 2. Ułóż kilka warstw mokrego muślinu na durszlak.
  • 3. Wyłóż miksturę na durszlak i zostaw na ok. 1 minutę do odsączenia
  • 4. Wylej pierwszą wodę.
  • 5. Wstaw produkt w durszlaku z muślinem na 4 godziny do lodówki do dalszego odsączenia.
  • 6. Zamroź miksturę w PacoJet. Jeśli nie masz PacoJet, zastosuj instrukcję poniżej.
  • 7. Gdy produkt będzie zamrożony, zmiksuj go w PacoJet do uzyskania delikatnej, białej granity.
  • 8. JEŚLI NIE MASZ PACOJET: Bez urządzenia trudno będzie osiągnąć tę samą, delikatną konsystencję, jednak w zamian za to można zrobić klasyczną granitę. W tym celu wstaw miksturę do zamrażarki i co jakiś czas skrob ją widelcem, aby osiągnąć płatkowatą

O autorze